Råd och Tips.


Skott-/fyrverkeri-/smällare-/åskrädda hundar


Bananer och kalkon hjälper till att höja serotoninhalten i hjärnan. Bra att ge framåt nyår om hunden är rädd och orolig..
Bananer är rika på aminosyran tryptofan som tillsammans med B6-vitamin och C-vitamin, som båda finns i banan, omvandlas till signalämnet serotonin.
Banan innehåller kalcium och magnesium som är viktiga för hjärnan.
Det finns hjälpmedel som kan lindra ångesten hos hundar som är rädda för skott, fyrverkerier, raketer, smällare och åska. Många hundar blir helt av med sin rädsla genom rätt träning i god tid
Det finns en CD med enkel träning för skott/fyrverkeri/åskrädda hundar. Träningen måste börja i god tid före nyår, helst flera månader innan.
DAP =  en adapter som du sätter i vägguttaget i det rum där hunden vistas mest. DAP innehåller feromoner som är lugnande för hunden. Skaffa adaptern ett par veckor före nyår, vid lucia är perfekt.
DAP finns även som spray som du kan spraya i hundbädden, på en scarf som hunden har runt halsen, etc.
DAP: förebygger och hjälper till att avbryta tillstånd relaterade till oro och rädsla
hjälper valpar såväl som vuxna hundar att bibehålla lugn och stabilitet
kan köpas hos din veterinär eller på djurapotek
Hunden får INTE lämnas ensam. Försök att vistas tillsammans med hunden i ett rum som är så ljudisolerat som möjligt, i källaren, i badrummet eller i bilen som står inne i ett garage under de värsta fyrverkeritimmarna.
Ha gärna musik och TV på. Dra för gardiner o persienner. Stoppa fetvadd i hundens öron. Ömka aldrig hunden utan uppträd alltid lugnt och naturligt själv.
------------------------------------------------------

HOT SPOTS - FUKTEKSEM

Inflammation på grund av fukteksem, våteksem, sommareksem, ”goldeneksem eller ”labbeeksem” m.m. kan uppstå även utan bad. Det kan uppstå året runt, men är mer vanlig under årstider då vädret är varmt eller fuktigt. Har du en badglad hund ska du vara noga med att torka hunden torr mellan baden och inte låta den ligga blöt i bilen.
Om din hund drabbats av fukteksem, blöt upp den ihopklibbade pälsen, klipp sedan försiktigt bort håret på och runt eksemet, cirka 1 cm utanför det drabbade området. Tvätta noga! Blöt en mjuk trasa i varmt vatten och vrid ur. Håll den mot hundens hud i cirka 10 minuter för att mjuka upp eventuell skorpbildning. Torka sedan försiktigt! Upprepa detta två/tre ggr dagligen. Låt eksemet lufta ordentligt. Sätt inte på något bandage, eftersom det bara förlänger läkningsprocessen. Undvik alla krämer och salvor. De stänger in fukten och eksemet blir värre.
Vattenlösliga sprayer eller gel av aloe vera är bra. De lindrar och läker och täpper inte till såret. Burrows lösning (finns på Apoteket) är en produkt som kan vara till hjälp. Duscha lösningen över eksemet ett par ggr/dagen. Det torkar ur.
Te innehåller garvsyra och hjälper också genom att torka ur och läka ihop. Brygg ett starkt te och låt svalna. Låt en bit gasväv ligga i och bli riktigt genomblöt och lägg det sedan direkt på det såriga eksemet. Upprepa en/två ggr dagligen. Blir inte eksemet bättre eller sprider sig, kontakta din veterinär! Din hund behöver kanske en antibiotikakur.
Retrieverhundar drabbas ofta men även raser som schäfer, newfoundland, st bernhard, rottweiler och cocker spaniels kan ofta få detta eksem
--------------------------------------------

SVAMP I TASSARNA

Var uppmärksam på rödaktig missfärgning och röd irritation på trampdynorna och mellan tårna. Irritationen beror på ytlig svampinfektion som lätt får fäste om det ständigt är fuktigt i pälsen. Håll hårväxten nere på tassarna och om hunden har drabbats av svamp kan du prova denna huskur:
Ta 1 msk Atamon i 2 dl vatten. Sätt hundens tassar i lösningen ett par minuter. Torka noggrant efteråt. Gör så dagligen i en vecka.
Atamon är ett konservringsmedel som finns i livsmedelsbutiken.
--------------------------------------

Choklad

Kakaon i choklad innehåller teobromin, ett ämne som hundar är dåliga på att bryta ned (detta gäller flera djurslag, men hundar förefaller extra känsliga). Teobrominet påverkar flera system i kroppen och symtomen kommer inom 4-24 timmar. Kräkningar, buksmärtor, törst, skakighet och rastlöshet, riklig dregling och hjärtklappning är vanligt. Om hunden ätit större mängder kan allvarligare symtom tillstöta och dödsfall har inträffat.
-------------------------------------------

Kantarellsök med hund. 

Att lära hunden att leta kantareller är en kul och lönsam aktivitet. Kantareller kan vara svåra att hitta. De växer ofta undanskymt under ris och rötter och bland alla gula löv. Kantareller har en doft som skiljer sig från övriga lukter och därför är kantarellsök med hund så framgångsrikt. Alla hundar kan lära sig och det är ett nyttigt mentalt arbete för hunden. Svampsök är med andra ord bra för hela familjen. Du får svampen och hunden får en härlig stund av naturlig och nyttig aktivitet.

--------------------------------------------------

INTE DRA I KOPPLET!
En bra träning för att få hunden att inte dra i kopplet är följande:

Så fort hunden börjar gå fortare och dra i kopplet, stannar du och står tyst still tills hunden vänder sig om. Backa ett par steg och locka till dig hunden med hjälp av en godisbit och en vänlig röst. Belöna hunden med godisbiten. Stå still en stund och fortsätt sedan framåt. Hunden ska stå still när du börjar gå. Gå vidare och stanna igen innan hunden börjar dra. Backa och belöna med godisbit. Upprepa träningen i olika tempon. Det är viktigt att du ej slarvar med belöningennär hunden tar kontakt för då skapar du inga förväntningar hos hunden och inlärningen försvåras. Ändra ofta tempo och riktning, så blir hunden mer uppmärksam. Var medveten om att det för vissa hundar kan det ta lite längre tid innan träningen ger resultat, än för andra mer följsamma individer.